Uit beleefdheid maak je het gesprek netjes af, maar bij het afscheid weet je al dat je elkaar als collega’s niet zult tegenkomen.

Hoe makkelijk is dan om iemand af te wijzen door simpelweg aan te geven dat een andere kandidaat beter op het profiel paste. Klopt voor je gevoel min of meer altijd, levert geen gezeur op, en scheelt je een hoop tijd in het onderbouwen van wat je echt eigenlijk vond. Opgelost, afgevinkt, door naar de volgende.

Maar weet je dat het ook anders kan; effectiever, prettiger en op de lange termijn voor je imago beter? Gewoon door simpelweg eerlijk te zijn, waarom iemand niet bij jouw organisatie of functie past. Klinkt easy, en dat is het ook, probeer het maar eens met de echte redenen die hierboven staan:

1) ik vond je zo nerveus, dat je niet helemaal uit de verf gekomen bent en dat is zonde; geef volgende keer aan dat je nerveus bent, zo krijg je meer begrip.

2) obv jouw kledingkeuze, heb ik de inschatting gemaakt dat je je in onze bedrijfscultuur niet thuis gaat voelen. Vraag volgende keer vooraf wat de dresscode is zodat je hierop voorbereid bent.

3) ik vind het niet prettig om te zeggen, maar je had nogal een indringende geur bij je, heb je dat eerder gehoord? Hierdoor heb je een mindere indruk bij mij achtergelaten en wees jezelf daarvan bewust.

4) Het is prettig dat je zo overtuigd bent van je kunnen; op mij heeft dat juist het tegenovergestelde effect gehad. Heb je dat gemerkt?

Niet alleen geef je iemand iets concreets mee, je laat ook een positieve indruk achter doordat je een sollicitant serieus neemt. Goed voor je employer brand, je Glassdoor rating, je doorverwijzingen en het rondje verjaardags gesprekken!

Wil je hulp hierbij, we adviseren je graag of voeren het voor je uit:

Bericht@peperco.nl of 085 - 8772459