1. Artificial Intelligence & ChatGPT

In 2023 maakte ChatGPT een enorme sprong voorwaarts. Het leek alsof het wiel opnieuw was uitgevonden. De afgelopen maanden hebben we een snelle groei gezien in AI-ontwikkelingen op het gebied van tekst, foto's en videobewerking. We hebben zelfs al recruitment-software systemen gezien die geïntegreerd zijn met OpenAI. We voorspellen dat 2024 volledig in het teken zal staan van nieuwe toepassingen van AI. Denk aan innovatieve vacaturesites, tekstgeneratoren, businessmodellen voor foto- en videobewerking, assessments, en nog veel meer. Dit lijkt de meest voor de hand liggende ontwikkeling voor het komende jaar.

 

  1. Medewerkers als aandeelhouders

Een nieuwe trend die we zie opkomen is medewerkersparticipatie. Door medewerkers aandelen of opties te geven, bouw je vertrouwen op en kweek je loyaliteit. Het is een trend die in Nederland steeds populairder wordt. Onze voorspelling is dat we deze trend de komende jaren steeds vaker zullen zien. Niet alleen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook omdat er nieuwe ondernemers en leiders aan het roer staan.

 

  1. Freelancers en ZZP'ers

Het aantal freelancers is al jaren aan het groeien. Aan het begin van 2023 waren er al 1,2 miljoen freelancers met freelance- of ZZP-werk als hoofdberoep. Deze trend zal zich blijven voortzetten. Generatie Z kiest niet vaak meer voor een fulltimebaan bij één werkgever.

Deze voorspelling kan een paar jaar te vroeg zijn, maar het gaat gebeuren: de doorbraak van aantrekkelijk opdrachtgeverschap. Werkgevers schrijven nu nog specifieke employer brands voor medewerkers in loondienst. Maar door de groei van het aantal freelancers zullen werkgevers zich vaker profileren als aantrekkelijke opdrachtgevers.

 

  1. Het einde van het cv

In een eerder blog hebben we hier al over geschreven en het cv blijft nog steeds in gebruik.

Maar het einde lijkt nu toch echt in zicht. LinkedIn is het cv van nu. Met functies zoals LinkedIn Jobs en tools voor recruiters, is het gemakkelijker geworden voor werkgevers om geschikte kandidaten te vinden via online cv's. Een sterk LinkedIn-profiel is nu essentieel voor werkzoekenden.

 

  1. Skill-Based Hiring

In plaats van te focussen op formele diploma's, zullen werkgevers meer belang gaan hechten aan de vaardigheden en ervaringen van kandidaten. Skill-based hiring stelt werkgevers in staat om talent aan te trekken op basis van specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de functie, ongeacht hun academische achtergrond.

 

  1. Diversiteit en Inclusiviteit

Bedrijven zullen blijven streven naar meer diversiteit en inclusiviteit in hun werkomgeving. Werkgevers die een diverse en inclusieve cultuur bevorderen, zullen niet alleen een breder scala aan talent aantrekken, maar ook zorgen voor een positieve werkomgeving waarin alle medewerkers gedijen.

 

  1. Flexibel Werken

De behoefte aan flexibel werken blijft groeien. Werknemers willen meer controle over hun werkuren en werklocatie. Bedrijven die flexibele werkomstandigheden aanbieden, zoals remote werken en flexibele uren, zullen aantrekkelijker zijn voor veel kandidaten.

 

Dus…

Het is belangrijk voor werkgevers om zich bewust te zijn van deze trends en zich aan te passen aan de veranderende behoeften en verwachtingen van de arbeidsmarkt in 2024 en verder. Door op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen kunnen bedrijven concurrerend blijven en het beste talent aantrekken en behouden.